Kuchnia

Przekąski

Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy to prawdziwy klejnot w świecie deserów, który łączy w sobie delikatność serowego kremu z intensywnym smakiem pistacji. Ta wersja klasycznego sernika zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym połączeniem składników, które harmonijnie komponują się na podniebieniu. Z nutą ziarn pistacji i subtelnością kremowego serka, ten sernik jest doskonałym wyborem na każdą okazję, dodając elegancji i wyrafinowania każdemu spotkaniu. Gotowy na wyzwanie i gotowy do podania – sernik pistacjowy zaprasza na prawdziwie kulinarne doświadczenie.
Okrągła tortownica 24 cm
15 porcji
45 minut czas przygotowania

Składniki:


Spód
• 170 g ciastek maślanych
• 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
• 70 g masła
Masa serowa
• 300 g białej czekolady
• 500 g śmietany 30%
• 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka
• 6 żółtek
Polewa pistacjowa i wykończenie
• 150 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
• 50 g cukru
• 80 g mleka, 3,2%
• 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Spód
1. Do naczynia blendującego włożyć ciastka i pistacje, rozdrobnić .Przesypać do innego naczynia, odstawić.
2. Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone masło dodać do rozdrobnionych ciastek z pistacjami.
3. Przełożyć do tortownicy i dłońmi rozprowadzić po dnie i bokach, starannie dociskając do ścianek, odstawić.
Masa serowa
1. Do naczynia miksującego wlać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodać śmietanę, dodać twaróg i żółtka, miksować do uzyskania jednolitej masy.
2. Masę serową przelać na przygotowany spód.
3. Tortownicą ostrożnie umieścić na drugim od dołu poziomie piekarnika. Piec 20 min 200°C, następnie obniżyć temp. do 170°C, piec 45 min.
4. Sernik w środku powinien sprawiać wrażenie półpłynnego. Tortownicę z sernikiem wyjąć odstawić do ostudzenia na ok. 2 godz.
Polewa pistacjowa i wykończenie
1. Do naczynia blendującego włożyć 150 g pistacji, rozdrobnić . Przesypać do innego naczynia, odstawić do posypania gotowego sernika.

2. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier, dawać 100 g rozdrobnionych pistacji gotować 5 min.
3. Dodać czekoladę, gotować do momentu rozpuszczenia czekolady.
4. Stężały sernik ostrożnie wyjąć z formy, polać polewą i posypać rozdrobnionymi pistacjami.
5. Sernik gotowy.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation