Kuchnia
amciu amciu
Królewskie śniadanie: Jabłkowo-dyniowe gofry owsiane
(6-7 sztuk prostokątnych, klasycznych gofrów)
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki owsianej,
1 pełna po sam brzeg szklanka mus jabłkowo-dyniowego•,
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów bio,
1 szklanka mleka roślinnego ulubionego,
1 łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców,
1- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie),
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
Olej ryżowy do smażenia.
Dodatki: cukier puder z ksylitolu, powidła, krem z orzechów makadamia, migdałów czy nerkowców, świeże lub duszone owoce np. jabłka czy gruszki
Sposób przygotowania musu jabłkowo-dyniowego:*
Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dynię wraz ze skórką pokroić na większe kawałki, oczyścić z pestek i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy dynia jest już miękka należy za pomocą łyżki wybrać cały jej miąższ i zmiksować go na gładkie purée.
Jabłka pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Piec do miękkości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię i jabłka można upiec razem (jabłka upieką się szybciej) lub osobno. Jak wolicie. Ja z reguły mam w lodówce purée z dyni, a piekę tylko jabłka i robię potem mus. Z około 3-4 jabłek wychodzi szklanka musu jabłkowego.
Gdy puree z dyni i mus z jabłek są już przygotowane należy je wymieszać ze sobą w stosunku 1:1, dodać szczyptę cynamonu, mielonej wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, całość wymieszać.
Przechowywać w szklanym, czystym słoiku w lodówce około tygodnia.
Sposób przygotowania gofrów:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać do nich mus jabłkowo-dyniowy, masło, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać gofrownicę, natłuścić obie jej części olejem ryżowym lub innym za pomocą pędzelka.
Chochlą nakładać ciasto i piec do momentu, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Gofry mogą się rozwarstwiać, jeśli będą piec się zbyt krótko. Jeśli tak się dzieje, należy piec je jeszcze chwilę.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym gofry wychodzą lepsze i pieką się krócej. Ja mam gofrownicę o mocy 850 W i piekę gofry około 8-10 minut.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !
MA==