Kuchnia

amciu amciu

SKŁADNIKI:

– 8 średnich ziemniaków
– garść liści szpinaku
– garść liści pokrzywy
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– mąką ziemniaczana
– sól pieprz


WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić
– szpinak, chlorellę i pokrzywę zalać ¼ szklanką wody i dokładnie zmiksować (blender ręczny, kielichowy, malakser). Dodać do ziemniaków, wymieszać i doprawić solą do smaku
– wierzch masy wyrównać w misce, zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z lekką górką. Ponownie dodać masę ziemniaczaną
– dokładnie wymieszać. Masa powinna być na tyle zwarta, by nie kleić się do dłoni. Jeśli tak jest to dosypać jeszcze mąki
– nabierać masę łyżeczką, formować kulkę a następnie wałek. Widelcem zrobić wzorek
– gotować w osolonej około minuty od wypłynięcia
– podawać z dowolnymi sosami. Ja lubię z oliwą, koprem i sokiem z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation