Kuchnia

kulinarnie

4 średnie buraki (czerwone lub złote)
4 oz (120 g) koziego sera zmiękczonego
1 łyżka miodu
Sól i pieprz, do smaku
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Do orzechowego Tymianku winegrette:
1/4 szklanki oliwy z oliwek ekstra dziewiczej
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, pieczone
1 łyżeczka świeżych liści tymianku, posiekanych
Sól i pieprz, do smaku
Dla Garnish:
Dodatkowe posiekane orzechy włoskie
Świeże gałązki tymianku
Wskazówki:
Piecz buraki: Rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Umyj i przycinaj buraki, a następnie zawijaj każdy w folię alu Umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45-60 minut lub do miękkości po przekłuciu widelcem. Niech buraki lekko ostygną, a następnie obra i pokroi na 1/4 cala grube okrągłe.
Przygotuj Nadzienie z koziego sera: W małej misce wymieszaj zmiękczony kozi ser z miodem, solą i pieprzem, aż będzie krem Odłożone na bok.
Przygotuj winegret z tymianku z orzechów włoskich: W misce ubijamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód aż do emulgowania. Zamieszaj pieczone posiekane orzechy włoskie i świeży tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Złóż stosy: Na talerzu do podawania warstwy plasterek buraka, łyżkę mieszanki koziego sera i kolejny plasterek buraka. Powtórz, aby stworzyć dwie lub trzy warstwy na stos, w zależności od grubości plastrów buraka. Posyp winegret hojnie na każdym stosie.
Ogarnij i podawaj: Posyp stosy dodatkowymi posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi gałązkami tymianku. Podawać natychmiast, ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation