Inne

D e c o h o l i c ⚜️

Chleb dyniowy

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki ciepłej wody
– ½ szklanki musu dyniowego
– 50 g świeżych drożdży
– 3,5 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej typ 650
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki wegańskiego parmezanu (użyłem TEGO)
– 2 łyżeczki tymianku
– 1 płaska łyżka soli

WYKONANIE:

– do miski wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki
– dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do musu dyniowego dodać olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z tymiankiem i Vermezanem
– do rozczynu dodać mąkę i mus dyniowy
– ciasto wyrabiać około 10 minut. Intensywnie rozciągać i rolować
– Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
– ponownie wyrobić ciasto przez chwilę
– nadać kształt bochenka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
– jeśli chcecie uzyskać kształt dyni, powstały bochenek przed ponownym wyrastaniem, obwiązać sznurkiem. Podczas rośnięcia i pieczenia, sznurek przytrzyma ciasto i powstaną charakterystyczne rowki
– jeśli nie korzystacie ze sznurka, tuż przed pieczeniem, naciąć powierzchnie bochenka ostrym nożem w kilku miejscach
– na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą
– piec chleb w 200°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka. Czas pieczenia zależy od piekarnika. U mnie było to 30 minut
– wystudzić chleb na kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation