Kuchnia

chleb

Podpłomyki do piwa

Składniki:
330g mąki
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
300 gramów sera (żółtego lub parmezanu)
oregano (suszone)





Wykonanie:


Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aby drożdże nie były w "pobliżu" soli
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3 łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)
Nastawiamy piekarnik na 220*C
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, dosypujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Możemy kombinowac z dodatkami jak widac na ostatnim zdjęciu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation