Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Składniki
1/2 kg matiasów,
2 cebule,
1 szklanka drobno pokrojonych pomidorów
(mogą być z puszki),
koncentrat pomidorowy,
1 łyżka oleju z pestek winogron,
10 dkg dużych rodzynek sułtańskich,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
sól,
pieprz czarny świeżo grubo mielony,
2 listki laurowe,
6 ząbków czosnku,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 szklanki mleka

Sposób przygotowania
Matiasy umyj i wymocz w mleku około 30 minut do godziny (śledzie muszą być w całości zanurzone). Spróbuj kawałek matiasa, czy nie jest zbyt słony. Jeśli jest, to mocz nadal. Następnie rybę wyłóż na sito i dokładnie opłucz zimną wodą. Osusz i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem dużej ilości pieprzu. Dodaj pokrojone pomidory, ziele angielskie i listki laurowe. Podduś. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i dopraw solą. Całość wymieszaj i przez kilka minut duś, często mieszając, by smaki się przegryzły. Pod koniec dodaj rodzynki i wymieszaj. Sos powinien być ostry i lekko słodki. Gdy sos ostygnie, dodaj kawałki śledzi. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation