Kuchnia

mięsiwo

Pikantna wołowina z nerkowcami

Składniki
500 g wołowiny
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 łyżki orzechów nerkowca
1 cebulka
plus:

ryż i ogórek do podania
marynata:

1 łyżka ziaren sezamu
1 żabek czosnku
1 łyżka imbiru
1 małe chili posiekane
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka curry
Tak robimy wołowinę z nerkowcami – film

Krok 1.
Zaczynam dzień wcześniej, od marynaty.

Na patelni z grubym dnem smażę ziarna sezamu około 2-3 minuty.

Krok 2.
Czosnek, chili kroję bardzo drobno, do miseczki wrzucam podsmażone ziarna sezamu, dodaję posiekane chili i czosnek oraz pozostałe składniki marynaty.

Krok 3.
Wołowinę kroję w niewielkie wąskie paski, umieszczam w misce ie dokładnie mieszam z marynatą, tak aby pokryty był każdy kawałek. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Krok 4.
Wok (lub patelnię) rozgrzewam mocno, wlewam olej i wrzucam mięso. Smażę często mieszając, aż będzie złociste.

Krok 5.
Na patelni rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim orzechy nerkowce (ok. 30 sekund). Potem dodaję posiekaną drobno cebulkę i mieszając trzymam na ogniu, aż będzie szklista.

Orzechami z cebulką posypuję wołowinę i podaję z ugotowanym ryżem i ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation