Kuchnia

Desery

Torcik truskawkowo-śmietankowy na spodzie z nutellą

warstwa I - nutella z sucharkami
1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
300 g nutelli
Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.

warstwa II - śmietankowa
400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.

warstwa III - truskawkowa
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation