Kuchnia

Przepisy

Składniki

1 kg świeżego szpinaku lub 500 g mrożonego szpinaku

3/4 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka obranych migdałów

sól (ok łyżeczki)

1 czubata łyżeczka curry w proszku

1 płaska łyżeczka garam masala

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

1 większy pomidor

3 ząbki czosnku

1 większa cebula

2 łyżki oliwy

duże, szerokie liście botwinki, do tego farszu zużyłam ok 30 szt

dodatkowo

2 łyżki oliwy + 2 ząbki czosnku



Wykonanie

Migdały moczę na noc. Na patelni rozgrzewam oliwę, wsypuję curry, gałkę i masalę. Smażę na wolnym ogniu ok 2 minut. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę kilka minut do zmięknięcia. Dodaję pokrojony szpinak (jeśli mrożony- odsączony z wody na gęstym sicie), smażę do zmięknięcia liści dorzucając sól, na chwilę przed zdjęciem z ognia wciskam przez praskę czosnek. Kaszę przelewam wrzątkiem i porządnie płuczę, gotuję w wodzie (stosunek 2:1, gdzie 1 to kasza) z dodatkiem soli do czasu, aż woda zostanie niemal całkowicie wchłonięta.

Migdały płuczę, miksuję z 3/4 szklanki zimnej wody ok 2 minut. Dodaję do szpinaku, dorzucam też kaszę i pomidor (sparzony, z obraną skórką, odrzuconymi pestkami i pokrojonym miąższem). Mieszam wszystko, doprawiam jeśli trzeba.

Liście botwiny płuczę i wrzucam do garnka wypełnionego wrzątkiem na parę minut. Początkowo wałkowałam liście, co prawda nerwy miękły, ale liście były mało elastyczne, wrzątek załatwił sprawę.

Wykładam farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijam, przy ostatnim obrocie składam boki do środka i zwijam do końca. Gotowe paczuszki wykładam na szeroką patelnię, wlewam oliwę, wrzucam czosnek, przykrywam i trzymam 5 minut. Gotowe, smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation