Święta i uroczystości

wielkanoc

Składniki
4 duże jajka
kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
3 – 5 łyżek majonezu
3 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
3 - 4 duże rzodkiewki
1/3 szkl. posiekanej rzeżuchy
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka przyprawy Fit-up do twarożków i jaj
do smaku: sól, pieprz ziołowy, pomidory suszone w proszku albo papryka mielona słodka
Etapy przygotowania

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Koncentrat zmieszałam z wodą i zalałam jajka - płyn ma je lekko zakrywać. Odstawiłam je na jakiś czas - zależy jak mocno zabarwione chcemy je mieć, trzeba co jakiś czas zajrzeć. Różowe jajka wyjęłam i osączyłam. Nacięłam je dookoła nożykiem z ostrzem w kształcie litery V tak żeby otrzymać dwie połówki jak kwiatki.

Majonez zmieszałam z jogurtem i przyprawą Fit-up. Dodałam starte drobno rzodkiewki, rzeżuchę, koperek i przyprawiłam do smaku. Na półmisek wylałam sos a na nim ułożyłam jajka. Oprószyłam je delikatnie sproszkowanymi suszonymi pomidorami. Przybrałam zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation