Kuchnia

Kuchnia

zapiekanka rybna z makaronem i brokułami


filet z sandacza albo innej białej ryby - 500 gramów
śmietana 30% - 1 szklanka
naturalna przyprawa do kurczaka łagodnego knorr - 1 sztuka
ser żółty - 100 gramów
makaron - 150 gramów
przyprawa w mini kostkach smażona cebula knorr - 1 sztuka
brokuły - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 15 gramów
pomidory - 3 sztuki
masło lub margaryna - 20 gramów
jajka - 4 sztuki
oliwa z oliwek - 50 mililitrów


filety z sandacza umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. wymieszaj 2 łyżki naturalnej przyprawy knorr z oliwą i polej nimi sandacza. następnie rybę wstaw do lodówki na 30 minut.
makaron ugotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. brokuły sparz w lekko osolonym wrzątku, po czym hartuj w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru.
pomidory pokrój w cząstki, ser zetrzyj na tarce.
rozbij jajka i połącz je ze śmietaną oraz startym serem.
dopraw całość skruszoną przyprawą w mini kostkach knorr i gałką muszkatołową.
naczynie żaroodporne wysmaruj masłem (lub margaryną). ułóż w nim warstwami makaron, pomidory oraz brokuły.
połóż na nich kawałki zamarynowanej ryby. całość zalej śmietaną i jajkami. piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation