Kuchnia

Kuchnia

Makaron z sosem tymiankowo - pietruszkowym - Magazyn Kuchnia

(dla 4 osób)

Składniki
1,5 szklanki liści natki pietruszki
po 1/2 szklanki świeżego tymianku
startego parmezanu
i posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Oraz:
30 dag makaronu (najlepiej grubych wstążek)
sól morska
nieco oliwy
1 nieduży oscypek
Sposób przygotowania
Natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek miksujemy na gładką pastę. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem, posypujemy startym na grube wióry oscypkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation