Kuchnia

słodkości

Sernik z brzoskwiniami i rosą

Ciasto:


1 szkl. mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce

Masa serowa:

500g sera mielonego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
2-3 łyżki mleka

Piana:

5 białek,
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i siekać, aż powstaną grudki. Dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem spód i boki i wstawić do lodówki. W misce umieścić ser, cukier, proszek budyniowy, żółtka, mleko i zmiksować (masa jest rzadka). Dwa białka ubić na pianę, dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wylać na ciasto i ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na ciasto nałożyć pianę - ubić białka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną delikatnie wymieszać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation