Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

raspberries and cream: Spaghetti alla carbonara - przepis
Spaghetti alla carbonara - przepis

1 łyżka oliwy z oliwek
50 g masła
100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki
250 g suchego spaghetti
3 duże żółtka z jajek, ubite
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
30 g świeżo startego sera Pecorino Romano
sól i świeżo zmielony pieprz


Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczasie w dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się boczek.
Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy jajka z pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko solą. Podajemy natychmiast posypane serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation