Kuchnia

Kuchnia i w kuchni

Cudowna owsianka, czyli tajemnica młodości, zdrowia i urody
Składniki:
9 łyżek płatków owsianych (3 łyżki na osobę)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 garść suszonych owoców Goji lub żurawiny
1 starte jabłko (ze skórką)
sok wyciśnięty z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
3 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka inuliny (opcjonalnie)
opcjonalnie dla osłody trochę jasnego, naturalnego miodu (akacjowy, lipowy lub wrzosowy)
wrząca woda (ok. 1 szklanka)

Do garnuszka wrzuć płatki owsiane. Dodaj pestki słonecznika, dyni, owoce Goij, inulinę, cynamon i imbir, oraz lekko zmiksowane (delikatnie rozbite np. w młynku do kawy) nasiona siemienia lnianego i sezamu. Całość zalej wrzącą wodą (w takiej ilości, by przykryły wszystkie składniki powyżej ok 2cm). Całość wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 5 - 10 minut często mieszając. Zdejmij z ognia.
Następnie dodaj starte jabłko, sok z cytryny, a na końcu miód do smaku.
Wymieszaj. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody tak, by otrzymać konsystencję, którą najbardziej lubisz. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation