Kuchnia

Kuchnia i w kuchni

Pesto Trapanese
na podstawie przepisu z magazynu Saveur

Składni na dwie porcje:

1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki uprażonych słupków migdałów
10 liści bazylii
3 - 5 łyżek oliwy
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka kaparów
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryki peperoncini
sól i pieprz
oraz dwie porcje makaronu spaghetti, fettucine lub innego ulubionego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre dolać kilka łyżeczek oliwy. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Szybko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation