Kuchnia

Słodkości

SKŁADNIKI :

( około 18 – 20 sztuk)

1,5 szklanki mąki tortowej
250 g twarogu
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
25 g masła roztopionego
1 łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
cukier puder do posypania
olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE :

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Twaróg przecieramy przez sitko i mieszamy z jajkiem, żółtkiem, śmietaną, cukrem pudrem, spirytusem i ostudzonym masłem. Składniki mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do masy z twarogiem dodajemy połowę mąki i mieszamy mikserem.

Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Wyrabiamy ręcznie dodając stopniowo resztę mąki.

Ciasto dzielimy na dwie części i jedną wałkujemy na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wykrajamy kółka a w środku wycinamy małe kółko kieliszkiem.

W rondlu rozgrzewamy olej i dopiero kiedy będzie gorący wkładamy oponki . Smażymy z obu stron. Zostają nam z środków kuleczki, które też smażymy.

Odkładamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation