Kuchnia

likiery

Likier czekoladowy likier korzenny

Składniki (na niecały litr likieru):

- 400 ml dobrej jakościowo wódki 40%
- 375 ml mleczka zagęszczonego (7,5% tłuszczu)
- 200 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki)
- opcjonalnie: 3 - 4 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika, grzanego wina itp.)

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlewamy mleczko, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki czekolada dobrze się nie rozpuści. Dodajemy cukier puder i ewentualnie przyprawę korzenną. Nie dopuszczamy, żeby się zagotowało.

2. Ściągamy z ognia. Nadal cały czas mieszając dodajemy powoli wódkę. Przelewamy do umytych butelek.

Likier można podawać jeszcze tego samego dnia po schłodzeniu. Przed nalaniem do kieliszków wstrząsamy butelką ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation