Kuchnia

Potrawki

Kurczak stir-fry z warzywami

Składniki (1 porcja):
100g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
50g fasolki szparagowej (mrożonej)
10cm kawałek pora
3-4cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok z połowy limonki
2 liście limonki kafir (można zastąpić otartą skórką z limonki)

Przygotowanie:
Ponieważ dania typu stir-fry przygotowuje się szybko warto najpierw przygotować sobie wszystkie składniki. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na 3 części, a następnie w plasterki. Pora i imbir kroimy w słupki, a czosnek w cienkie plasterki.
Na patelni (świetny będzie wok, jeśli mamy) rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia, która nadaje się do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka i podsmażamy, aż złapie złotego koloru. Następnie dorzucamy imbir, czosnek i pora. Przesmażamy przez 2-3 minuty, żeby por zmiękł i dorzucamy resztę składników, czyli fasolkę i paprykę. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, sokiem z limonki i drobno pokruszonymi liśćmi limonki, które można zastąpić skórką. Przesmażamy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje. Gdy danie jest gotowe dodajemy olej sezamowy i już nie smażymy.
Możemy podawać jako samodzielne danie lub z ryżem. Naturalnym składnikiem w takim daniu jest też ostra papryczka, której u mnie tym razem akurat nie było, mimo że przepadam za ostrymi daniami. Jeśli chcemy dodać chili to wrzućmy je na patelnię w tym samym czasie co imbir i czosnek.

http://tomekgotuje.blogspot.com/2013/01/kurczak-stir-fry-z-warzywami.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation