Kuchnia

Potrawki

Paella czyli ryż po hiszpańsku
Składniki:

2 szklanki ryżu
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
2 filety z kurczaka (bądź podudzia)
300 g mrożonego groszku
cebula
czerwona papryka
4 pomidory
ząbek czosnku
szczypta szafranu
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki umyć, przepołowić i pozbawić pestek, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić na niej cebulę, na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodać mięso. Gdy się zrumieni dodać paprykę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać ryż z szafranem, przyprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować około 40 minut.

Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek.Wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation