Kuchnia

odchudzanie

• szybki spadek wagi to "zly" spadek wagi!!!
pamiętajmy, że waga nie jest odzwierciedleniem twojego wyglądu i częste codzienne ważenie może wprowadzić nas w obsesję na punkcie własnej wagi. patrzymy na to, czy zmniejsz
yły się nam obwody, czy np. zmieściliśmy się w nasze stare spodnie.
musimy sobie uświadomić, że w pierwszym tygodniu spadek wagi może wynosić nawet 2kg, ale jest to utrata jedynie glikogenu i towarzyszący mu płyn(zapasowi 0,5kg glikogenu towarzyszy aż 1,5-2 kg wody). później dopiero rusza nam tkanka tłuszczowa i najlepiej jeśli spadek wagi w kolejnych tygodniach nie wynosi więcej niż 0,5 kg.
jeśli waga spada za szybko musimy wiedzieć, że jest to już utrata tkanki beztłuszczowej a nasz znienawidzony tłuszcz zostaje nadal. a pamiętajmy, że taki ubytek wagi bardzo łatwo nadrobić!!! dlatego nie zjadajmy mniej kalorii niż wynika to z naszego indywidualnego tempa metabolizmu spoczynkowego w przeciwnym wypadku ryzykujemy utratą nie tkanki tłuszczowej a beztłuszczowej. a więc nie dajmy się mamić dietami 1000-1200kcalorii i mniej!!!!
są one niebezpieczne i niewłaściwe, narażamy się podczas ich stosowania na utratę: zapasów glikogenu, składników odżywczych, spowalniamy sobie metabolizm ze względu na utratę mięśni, a więc uzyskujemy odwrotny skutek do zamierzonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation