Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciasto kokosowo lawendowe
inspiracja z moimi zmianami

100g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wiórków kokosowych
200 ml mleka kokosowego
łyżeczka suszonej lawendy


Miksujemy masło z cukrem.
Kiedy uzyskamy białą, puszystą masę dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy.
Mleko kokosowe podgrzewamy z lawendą do momentu wrzenia (pilnujemy, aby się nie przypaliło). Przecedzamy przez siteczko, dociskając, studzimy.
Letnie dolewamy do masy.
Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Łączymy.
Wsypujemy wiórki i mieszamy dokładnie.
Pieczemy w wysmarowanej masłem formie w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.

Masa śmietanowa
przepis własny

400ml zimnej śmietanki 30%
4 łyżki drobnego cukru lawendowego (lub zwykłego cukru pudru)
pół łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki gorącego naparu z lawendy (u mnie to przelana gorącą wodą lawenda pozostała z ciasta)


Śmietanę ubijamy z cukrem do sztywności.
Dodajemy sok i żelatynę rozpuszczoną w naparze.
Dokładnie łączymy.

Kiedy ciasto jest przestudzone, dzielimy je na pół i przekładamy połową śmietany.
Resztą wykańczamy wierzch i chłodzimy minimum godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation