Kuchnia

Tarty warzywne i mięsne

Tarta ze szpinakiem
Chrupiące ciasto francuskie ze szpinakowym nadzieniem to doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu lub wczesnej kolacji. A na domowej imprezie zachwyci twoich gości smakiem i wyglądem!

Składniki:


gotowe ciasto francuskie;
mrożony szpinak (liściasty);
2 mozzarelle;
ser feta;
jogurt grecki;
2 ząbki czosnku;
2 cebule;
pieprz, sól, ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni. Dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Dodajemy pokrojony ser feta i jogurt grecki. Formę do tary delikatnie wysmarowujemy olejemy lub masłem. Wykładamy ciasto francuskie na formie tarty. (Można również pokusić się o samodzielne wykonanie tradycyjnego kruchego ciasta będzie równie dobre do tej tarty.)Na ciasto nakładamy farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Tartę wkładamy do piekarnik nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation