Kuchnia

Tarty warzywne i mięsne

zapiekana tarta z ciasta francuskiego z cukinią, porami i wędzonym serem
• 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300 g)
• 1 łyżka masła
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cukinia
• 1 por
• 3 rozgniecione ząbki czosnku
• 400 ml śmietany 36%
• 2 jajka
• 150 g sera wędzonego typu oscypek
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• sól, tymianek suszony, czarny pieprz mielony do smaku
etapy przygotowania
• 1
okrągłą formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem francuskim tak aby wystawało poza rant. ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 c. (na dno ciasta położyć pergamin i wysypać
ryż bądź fasolę - to zapobiegnie jego wyrastaniu).
• 2
cukinię i pora pokroić w plastry na zielonej tarce dołączonej do urządzenia „fresh express +”.
• 3
warzywa obsmażyć krótko na oliwie z czosnkiem, doprawić do smaku i ułożyć na opieczonym wcześniej cieście.
• 4
ser zetrzeć na żółtej tarce dołączonej do urządzenia „fresh express +”.
• 5
Śmietanę zmiksować blenderem z jajkami, serem oraz pietruszką. powstałą w ten sposób masę doprawić do smaku i zalać nią równomiernie ciasto z farszem.
• 6
tarte piec przez około 30 - 40 min w piekarniku nagrzanym do 150°c. podawać na ciepło bądź wystudzoną z kolorowymi sałatami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation