DIY - zrób to sam
dobre pomysły
czekoladowe brioszki
składniki, 24 sztuki:
ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
krem pâtissière:
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
nadzienie:
• 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
• 1 roztrzepane jajko na glazurę
przygotowanie:
ciasto: drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić). do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. składniki wymieszać drewnianą łyżką. stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
krem: zagotować mleko w rondlu. w plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. przelać do rondla i zagotować. gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).
ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków. ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
piekarnik nagrzać do 190 stopni. wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
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