DIY - zrób to sam

dobre pomysły

czekoladowe brioszki
składniki, 24 sztuki:

ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego

krem pâtissière:
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

nadzienie:
• 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej
• 1 roztrzepane jajko na glazurę

przygotowanie:

ciasto: drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru, odstawić na około 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić). do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. składniki wymieszać drewnianą łyżką. stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
krem: zagotować mleko w rondlu. w plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. przelać do rondla i zagotować. gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty, ciągle miksując. zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. przykryć i schłodzić w lodówce (przez minimum 1 godzinę).
ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków. ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
piekarnik nagrzać do 190 stopni. wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation