Kuchnia

Zupy

Zapiekana zupa śródziemnomorska z warzyw

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
700 g dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, przekrojonych na połówki (u mnie odmiana lima)
3 duże żółte papryki, przekrojone na połówki, oczyszczone z nasion
3 cukinie, przekrojone na połówki
1 mały bakłażan, przekrojony na pół
4 ząbki czosnku, przekrojone na połówki
2 cebule, pokrojone na 8 części
szczypta tymianku
125 ml słodkiej śmietany
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
sól pieprz

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Na blasze do pieczenia rozsmarować oliwę, rozłożyć warzywa, bakłażany i cukinię przekrojoną stroną, w luki między warzywami powkładać cebule i czosnek; warzywa posmarować od wierzchu oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do piekarnika, piec około 35 min., bez przykrycia, aż brzegi warzyw zbrązowieją. Wyjąć miąższ z bakłażanów, zdjąć skórkę z papryki, włożyć razem do malaksera (miąższ i skórki) i nieco rozdrobnić, można również rozdrobnić nożem. Dodać bulion i rozdrobione warzywa do garnka, gotować na średnim ogniu około 20-30 minut, aż będą miękkie. Mieszając dodać śmietanę, gotować jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation