Kuchnia

żarcie

basia ritz - ravioli z farszem krewetkowym na szpinaku z winnym sosem i smażoną krewetką tygrysią

ciasto
200 g mąki
2 jajka
szczypta soli
odrobina oliwy
z mąki, jajek, oliwy i soli zagnieść ciasto na ravioli. owinąć folią spożywczą, włożyć na ok. 20 minut do lodówki.

farsz
4 krewetki królewskie
4 łyżki gęstej śmietany
10 listków bazylii
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
krewetki obrać z pancerzy (zachować do sosu), usunąć głowotułów i odnóża, oczyścić z jelit, drobno posiekać. dodać śmietanę oraz bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
80-100 g zimnego masła
100 ml białego wytrawnego wina
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
pancerze krewetek wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i ząbkiem czosnku. dobrze podsmażyć. zalać winem i redukować na wolnym ogniu. po zredukowaniu doprawić, przecedzić, dodać schłodzone masło i dobrze wymieszać trzepaczką, aby zagęścić sos.

dodatkowo
2 krewetki królewskie (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
szpinak
sól
1 łyżka świeżo startego parmezanu

szpinak umyć, usunąć łodyżki, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę z przekrojonym ząbkiem czosnku. posolić, zdjąć z ognia.

ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz, obrzeża namoczyć wodą, skleić. wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. minuty po wypłynięciu. ravioli powinny być al dente.

na talerzu ułożyć szpinak, na nim ravioli. polać sosem i posypać parmezanem. całość można ukoronować usmażoną krewetką (wcześniej oczyszczoną z pancerza).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation