Kuchnia

Czekoladowe wariacje

TORCIK MALINOWY.

Składniki na tortownicę 25cm:

Na ciasto:
15 dkg cukru
15 dkg mąki
5 dkg masła
4 jajka
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:
szklanka malin
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka malinowa
wiórki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy na natłuszczoną tortownicę. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody, odkładamy do schłodzenia. Mleko ubijamy na pianę, łączymy ze ścinającą się galaretką. Dodajemy maliny (kilka sztuk odkładamy do dekoracji), wylewamy na upieczone, zimne ciasto. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy malinami i wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation