Hobby

W zdrowym ciele zdrowy duch

Składniki (na ok. 8-10 porcji):

mniej niż 150 g mieszanki studenckiej z większą ilością orzechów, lub:


dowolnie skomponowane orzechy i bakalie
jajko
po 2 łyżki dowolnych otrębów lub płatków (u mnie: płatki owsiane i żytnie)
łyżka miodu
łyżka masła


1. Orzechy i bakalie siekamy niezbyt drobno, wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie.
2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Prostokątną formę ( u mnie keksówka) wykładamy równo i dokładnie papierem do pieczenia i wykładamy orzechową masą dokładnie ubijając, żeby byłą zwarta i wyrównując z góry. Dzięki temu batony będą miały odpowiedni kształt.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut (trzeba obserwować, czy po 12 min nie będzie wystarczało). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, czekamy ok 30. min, wyciągamy bardzo ostrożnie masę razem z papierem , odklejamy papier od brzegów i studzimy na kratce po czym wkładamy do lodów na ok. godzinę.
4. Ostrym nożem kroimy równe batony :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation