Kuchnia

zupy

Zupa z selera

1 duża bulwa selera
1/2 dużej cebuli cukrowej, branej i pokrojonej w piórka
1/2 jabłka, obranego, pokrojonego w kostkę
2 ziemniaki
1 litr wywaru warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, tymianek/oregano do smaku
do posypania: ulubiony ser, może być cheddar, mozarella, gruyere

W garnku rozpuścić masło, dodać oliwę, następnie obrany i pokrojony w kostkę seler, jabłko, cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć pzez ok. 5 minut na małym ogniu.
Dodać wywar warzywny, gotować ok. 20-30 minut, aż seler będzie miękki.
Zmiksować na gładkie puree - jeśli będzie za gęste, dodać więcej wywaru albo śmietany. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.
Ser zetrzeć na tarce. Zupę wlać do żaroodpornych misek, posypać serem, wstawić pod rozgrzany grill.
Kiedy ser się rozpuści, podawać z ulubionym pieczywem.
Ja posypuję zupę odrobiną wędzonej papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation