Kuchnia

zupy

Zupa z pieczonej marchewki

Składniki (4-6 porcji):
• 1 kg marchwi
• 1,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego (dorzućcie kawałek suszonego chili do gotowania bulionu, bo oczywiście ugotujecie go sami!)
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 kminku, jeżeli używacie nasion w całości utłuczcie je w moździerzu
• ok 5-6 łyżek masła
• sól i pieprz
• 3 ząbki czosnku
• 1/2 cebuli
• opcjonalnie: prażone płatki migdałów

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 210 st. Rozpuśćcie w rondlu ok 3 łyżki masła, dodajcie przyprawy oraz sól i pieprz. Marchewki obierzcie i pokrójcie na grube plastry, wrzućcie do brytfanki, polejcie rozpuszczonym masłem z przyprawami i dokładnie wymieszajcie i wstawcie do piekarnika, pieczcie ok 20 min aż marchewki będą miękkie.
W rondlu rozpuśćcie pozostałe masło, dodajcie drobno posiekaną cebulę a po chwili posiekany czosnek. Podsmażcie chwilę, gdy zaczną się delikatnie rumienić zdejmijcie z ognia.
Upieczone marchewki przełóżcie do malaksera wraz z masłem z pieczenia, zeskrobując z dna brytfanki wszystkie przyprawy. Dodajcie bulion oraz cebulę i czosnek z masłem ze smażenia. Wszystko razem zmiksujcie. W razie potrzeby dosólcie do smaku, gdyby krem był zbyt gęsty, dodajcie nieco wody lub bulionu. Oczywiście możecie miksować blenderem. Podawajcie z grzankami.

Pink Hungry
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation