Kuchnia

zaprawy

Dżem z gruszek i aronii

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić
indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu
na ten posiłek.
Składniki:
1 kg aronii,
2 kg pokrojonych, słodkich i dojrzałych gruszek (np. klapsy),
kilka listków wiśni.

Aronię, pokrojone w kostkę gruszki (obrane, jesli pochodzą z nieznanego źródła), włożyć do dużego garnka z grubym dnem , dodać troszkę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą soki i rozpadną się. Następnie odlać powstały sok i wyjąć liście wiśni. Owoce zmiksować i zagotować. Gorące przelać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.

Aronii nie można gotować zbyt długo, gdyż potęguje to jej charakterystyczny gorzki, cierpki smak. By go zminimalizować do gotujących się owoców należy dodać liście wiśni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation