Kuchnia

zaprawy

Przepis na ogórki - pikle


Przepis na ogórki: pikle © jupiterimages.com
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 2 cebule
- 4 marchwie
- liście selera
- koper
zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ogórki kroimy po długości na 4 cząstki, a następnie usuwamy z nich gniazda z pestkami i solimy. Tak przygotowane ogórki odkładamy w chłodne miejsce na 12-24 godziny. Po upływie tego czasu możemy przygotować słoiki. Do czystych i suchych słoików wkładamy 1 plaster cebuli, 4 plastry marchwi, 1 liść selera oraz łodyżkę kopru. Ogórki (bez nadmiaru soku) wkładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy wodę, ocet, cukier i sól - całość gotujemy. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i pasteryzujemy około 20 min. Gotowe pikle przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation