Kuchnia

Desery

Sernik jagodowo-cytrynowy

Składniki masy jagodowej:

1/2 kg sera sernikowego (świetnie sprawdzi się niskotłuszczowy)
1 szklanka śmietanki 30%
ok. 1/2 kg świeżych jagód
1 szklanka cukru pudru (lub więcej, zależy od jagód)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

Składniki masy cytrynowej:

1/2 kg sera sernikowego
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody


dodatkowo:
garść jagód lub borówek amerykańskich do ozdoby

przepis na tortownicę o średnicy 28 cm

Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Żelatynę do jednej i do drugiej masy rozpuszczamy w osobnych naczyniach (w gorącej wodzie) i odstawiamy do ostygnięcia.

Masa jagodowa

Miksujemy jagody z serem i cukrem, dodajemy sok z cytryny, dosładzamy, jeśli to będzie konieczne. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy całość delikatnie, wlewamy na dno tortownicy i wkładamy do lodówki to zastygnięcia.

Masa cytrynowa

Miksujemy ser z cukrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny, wanilię, dosładzamy, jeśli okaże się to konieczne. Dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy delikatnie i wylewamy na stężałą warstwę jagodową.

Ponownie odstawiamy do lodówki.




Gdy ciasto całkowicie stężeje wyciągamy je delikatnie z tortownicy i ozdabiamy wierzch jagodami lub borówkami.


http://zpiekarnika.blogspot.se/2011_08_01_archive.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation