Kuchnia

Pysznosci

składniki:

500g śliwek
2-3 łyżki cukru trzcinowego*
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki konfitury różanej
100g biszkoptów
2 łyżki roztopionego masła
900g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
350g mleka skondensowanego, słodzonego
4 jajka
3-4 łyżki wody różanej
2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej, płaskie
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

najpierw przygotować na patelni karmel z cukru i łyżki wody - podgrzewać na małym ogniu, aby nie przypalić. owoce wypestkować i dodać do złotobrązowego karmelu. wymieszać i podgrzewać pod przykryciem aż owoce się rozpadną, dolać sok cytrynowy i smażyć już bez przykrycia, aż całość ładnie zgęstnieje. ostudzić i wymieszać z konfiturą różaną (można również dolać dodatkowo wodę różaną do smaku).

dno tortownicy 21-24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. podpiec 5 minut w 170st.c, ostudzić. na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolać mleko skondensowane, potem dodawać po jednym jajku, a na koniec wodę różaną i przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając śliwkowo-różaną konfiturą. piec 15 minut w 170st.c, następnie 40-50 minut w 125st.c, aż sernik się zetnie. ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. przed podaniem można udekorować polewą z białej czekolady i różanymi płatkami.

buon appetito! :)

*ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości owoców. należy również pamiętać, że konfitura różana jest bardzo słodka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation