Kuchnia

Pysznosci

SERNIK Z NUTELLA.

Na blaszkę ok. 20x20 cm

200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive

50 g masła

Masa:

500 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego, ew. 3-krotnie zmielony twaróg

2 jaja

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki nutelli

Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wanilię, 1/3 szklanki kremówki i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Do reszty połowy dodajemy nutellę i 1 łyżkę śmietanki. Ucieramy i wykładamy na masę jasną. Całość pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Ostudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation