Kuchnia

Ciasta

Składniki:
Karmel:
szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Ciasteczka:
150 g sezamu
70 g płatków migdałów
opakowanie skórki pomarańczowej

Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, zalać zimną wodą, zagotować na małym ogniu. Przemieszać, by cukier się rozpuścił. Dodać 2 łyżeczki miodu. Podczas gotowania masa zacznie tężeć, najpierw tworząc obfitą pianę. Od czasu do czasu warto poruszyć rondelkiem, by karmel równomiernie nabierał złocistego odcienia. Gotowanie trwa około 10-15 minut. Sezam wymieszać z płatkami migdałów i skórką pomarańczową. Dno formy do muffinek wypełnić sezamową masą (około 1,5 łyżeczki na 1 ciasteczko), polewać łyżeczką karmelu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą równomiernego, okrągłego kształtu. Blachę włożyć do lodówki na kilka minut, co przyspieszy proces ścinania karmelu. Po wyjęciu delikatnie podważać nożem, wyłożyć na pergamin do całkowitego wyschnięcia. Masę sezamową można również połączyć w rondelku z karmelem, wylać na pergamin, przykryć go drugim kawałkiem pergaminu, rozwałkować i wycinać dowolne kształty, np. szklanką. Trzeba to robić dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga. Ciasteczka szybko twardnieją, a karmel sprawia, że to prawdziwe mordoklejki! Z przepisu wyszły 24 sztuki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation