Kuchnia

śniadania

Warzywkowo: Quinoa z cukinią i cebulką.

Składniki na 2 niezbyt duże porcje:

2 duże cukinie
2 cebule średniej wielkości
3 ząbki czosnku
100 gram quinoi
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku
kilka łyżek natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, cukinię, tymianek, posolić, popieprzyć i smażyć około 25 minut aż cukinia zacznie robić się brązowa. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
Quinoę ugotować w posolonym wrzątku - powinno to zająć około 10 minut - po czym odsączyć z nadmiaru wody i dodać do cukinii. Wszystko porządnie wymieszać, dodać sok z cytryny, jeszcze raz posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation