Kuchnia

Desery

Hiszpańskie szaleństwo – flan waniliowy

1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
4 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru dodatkowego
2 łyżeczki ulubionego mocnego alkoholu, ja dałam nalewkę wiśniową
laska wanilii
szklanka mleka
szklanka słodkiej śmietanki 30%

Wykonanie
1.Do małego rondla o grubym dnie wlać wodę, wsypać cukier, podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Gotować, nie mieszając około 10 minut lub do chwili, gdy cukier się skarmelizuje
2.Płynny karmel wylać na dno lekko natłuszczonej tortownicy z kominkiem, o średnicy około 20 cm.
3.Miksować całe jajka, żółtka, dodatkowy cukier, alkohol. Ubić, aż składniki dobrze się połączą i staną się prawie białe. Mleko, śmietankę i przecięta laskę wanilii wlać do niewielkiego rondla, doprowadzając niemal do wrzenia. Zdjąć z kuchenki o odstawić na 5 minut. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do ubitych jajek cały czas miksując ( laskę wanilii oczywiście wyjąć). Powoli wlać do tortownicy.
4.Umieścić tortownicę w większej formie napełnionej wrzącą wodą tak, by sięgała do połowy wysokości tortownicy. Można do tego użyć dużej prostokątnej foremki.
5.Piec w 180 stopniach przez około 50 minut lub do chwili, aż flan się zetnie. Ja pod koniec musiałam przykryć deser folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekł.
6.Wyjąć tortownicę i odstawić do ostygnięcia. Przykryć i włożyć do lodówki na 3 godziny. Oddzielić nożem flan od brzegów i ostrożnie wyjąć, odwracając do góry dnem na duży płaski talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation