Design

ciekawostki

michał muskała: grzanki z tapenadą i anchois
grzanki z tapenadą i anchois

bagietka
3+1 łyżki oliwy extra vergine
100 g czarnych oliwek
2-3 szt. anchois w oleju + kilka do dekoracji
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony

bagietkę przekroić w poprzek na ok. 4 cm kawałki, przekroić każdy wzdłuż. Łyżeczką pozbyć się środka bułki. rozgrzać oliwę na patelni, delikatnie podsmażyć z obu stron pieczywo do czasu zarumienienia. osuszyć na ręczniku papierowym.
przygotować tapenadę: czarne oliwki wydrylować, dodać anchois, kapary, czosnek, oliwę i pieprz. zblendować na gładką masę lub, w miarę preferencji, pozostawić pastę mniej gładką.

na grzance łyżeczką rozłożyć we wgłębieniu tapenadę, na niej filet anchois.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation