Inne

różne

Składniki*:

350ml śmietany kremówki
2/3 szklanki** cukru
3 krople aromatu migdałowego
łyżka suchego maku (pominęłam)

dodatkowo: kilka kropli oleju, sylikonowa foremka do lodu lub nieduże płytkie naczynie

*użyłam 250ml śmietany i odpowiednio mniej cukru i uzyskałam 14 karmelkowych serduszek

**szklanka ma w tym przepisie 250ml

Wykonanie:

Foremki sylikonowe ( lub płaskie naczynie) dokładnie wysmarować odrobiną(!) oleju. Do średniego garnka ( powinien być dość wysoki) wlać śmietanę, cukier i aromat. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na karmelkowy, około 20-35 minut w zależności, jak bardzo kleiste karmelki chcemy uzyskać (uwaga: pod koniec dość energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła). Mieszanka będzie gotowa, gdy po upuszczeniu niewielkiej ilości do lodowatej wody lub na zimny talerzyk zastygnie zachowując swój kształt i jędrność. Masę przelać natychmiast to przygotowanej foremki (nie podgrzewać ponownie, bo zrobią się zupełnie kruche), ostudzić i wstawić do lodówki. Po około godzine wyjąć z foremek lub pokroić w kwadraty (jeśli używaliśmy większego naczynia).
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation