Kuchnia

Kulinaria

Pychotka

Lista składników

Na ciasto:
40 dag mąki pszennej
25 dag Kasia
15 dag cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem z truskawek
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
2szkl mleka
3/4 szkl cukru
5 żółtek
3 czubate łyżki mąki pszennej
25 dag Kasia lub Kasia roślinnego
Jak zrobić?

Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną,dodać do Kasia i mąki.Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Wyłożyć blachę jedną częścią ciasta,cieniutko posmarować dżemem,nałożyć na to połowę piany bezowej(białka ubić na sztywno,dodać cukier puder a pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną) i posypać połową orzechów.W taki sposób upiec 2 placki(25 min w temp.p. 170 C). 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku rozpuścić żółtka i mąkę,żeby nie było grudek.Wlewać powoli do gotującego się mleka i wystudzić.Utrzeć Kasia,dodać wystudzona masę.Przełożyć kremem placki a na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.

Temperatura piekarnika : 170oC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation