Inne

pomieszanie z poplątaniem

pierogi po meksykańsku
składniki

400 g mąki
150-200 ml ciepłego mleka
2 jajka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 paczuszka suchych drożdży
szczypta soli
200 g mieszanego mięsa mielonego
50 g grubo startego sera (np. gouda, cheddar)
50 g fasoli kidney
1 cebula
1 czerwona papryczka chili
1 mała czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy (z puszki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
1 żółtko
1 łyżka mleka
chili w proszku do posypania

etapy przygotowania
1. w misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. dodać mleko (150 ml), oliwę i jajka, całość wyrobić na gładką masę za pomocą miksera z końcówką do ugniatania. jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodać pozostałe mleko. ciasto przykryć, odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. obrać cebulę i czosnek, pokroić w kosteczkę. chili oczyścić, umyć i drobno pokroić. paprykę pokroić w ćwiartki, umyć i pokroić w kosteczkę. rozgrzać oliwę. podsmażyć cebulę, czosnek, chili i mięso. dodać koncentrat pomidorowy. dodać fasolę, kukurydzę i ser, doprawić solą i pieprzem.
3. ciasto zagniatać chwilę i podzielić na 20 porcji. z każdej porcji uformować kulkę i rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placki (około 12 cm średnicy). na każdej porcji ciasta ułożyć nadzienie. wymieszać żółtko z mlekiem. brzegi ciasta posmarować mlekiem z żółtkiem, złożyć w kształt pieroga. krawędzie ciasta docisnąć widelcem.
4. pierożki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem z żółtkiem. piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze do 200°c przez około 20 minut. na koniec posypać chili w proszku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation