Kuchnia

kuchenne przerożności

Jak zrobić oponki? - porady kulinarne Tesco
1. Przesiane przez sito 400 g mąki wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia wymieszaj w misce z 100 g cukru, 8 łyżkami oleju oraz 8 łyżkami mleka i 2 łyżkami serka waniliowego.

2. Składniki mieszaj łyżką, aż dobrze się połączą, a następnie zagnieć dłońmi ciasto na gładką masę
3. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
4. Szklanką lub kubeczkiem wykrawaj krążki, w ich środkach wykrawaj mniejsze - np. kieliszkiem zwykłym lub kieliszkiem do jajek.
5. Oponki smaż na dość wolnym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
6. Gotowe oponki możesz udekorować lukrem i kolorową posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation