Kuchnia

kuchenne przerożności

Jak zrobić masło? - porady kulinarne Tesco

Jak zrobić masło? - porady kulinarne Tesco

1. Przygotuj słodką śmietankę co najmniej 30%, kawałek folii spożywczej, słoik z pokrywką i niewielką ilość zimnej, przegotowanej wody.
2. Śmietankę wlej do słoika
3. Przykryj słoik najpierw kawałkiem folii, a następnie mocno zakręć.
4. Poruszaj miarowo słoikiem w górę i w dół, z boku na bok przez ok. 15 minut. Im większa ilość śmietanki, tym dłużej trwa mieszanie.
5. Po jakimś czasie śmietanka rozdzieli się na płynną serwatkę i masło. Odlej serwatkę.
6. Do słoika z masłem wlej trochę zimnej wody i odcedź masło na sitku. W ten sposób spłuczesz z masła resztki serwatki.
7. Masło przełóż do maselniczki i przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation