Kuchnia

chleb

... mój pierwszy chleb na zakwasie :) | sztuka ze smakiemnajzdrowszy chleb ,to chleb na zakwasie.

składniki:

-1 kg maki żytniej typ 720

-2 łyżeczki cukru

-2 łyżeczki soli

-4 łyżki zakwasu

-4 szklanki letniej wody -nie może być za ciepła bo zabije drożdże w zakwasie

wszystkie składniki mieszamy i ujmujemy 4 łyżki masy na zakwas na następny chleb.

ujętą masę wkładamy do słoiczka nie dokręcamy przykrywki i zostawiamy w temperaturze pokojowej .po 5 -6 godzinach możemy dokręcić wieczko i chowamy do lodówki.zakwas może tam stać ok.2 tygodni

przygotowujemy 2 keksówki lub specjalne foremki do chleba .smarujemy je olejem i oprószamy mąka lub otrębami czy też bułka tartą.do masy możemy dołożyć dodatki typu słoneczki,płatki owsiane, itd.ale ja jadłam ten chleb bez żadnych tego typu dodatków i był tak smaczny ,że najlepiej smakował z samym masłem.

przekładamy masę do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiam na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.pieczemy w 180 stopniach1 godzinę 20 .

po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation