Kuchnia

chleb

Karaibski chlebek kokosowy

Składniki:

*2 1/2 filiżanki mąki (podane w filiżankach, moja jest spora,mieści około 190g)

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*filiżanka cukru pudru

*łyżeczka cynamonu

*orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150g wiórków kokosowych (u mnie wiórki - 180g)

*300ml mleka (dałam mleczko kokosowe)

*2 jajka

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*75g masła



Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wlać mleko roztrzepane z jajkami i wanilią. Wymieszać i dodać roztopione masło. Wyrabiać na gładką masę.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. Użyłam formy keksowej o wymiarach ok.32,5 na 8,5 cm., którą wysmarowałam margaryną i wysypałam bułką tartą.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.



Opcjonalnie polewa czekoladowa:

*pół tabliczki czekolady

*ok 1-2 łyżek śmietanki kremówki

Rozpuścić i polać ostudzone ciasto tworząc esy floresy.

Smacznego :)

http://majanaboxing.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?404258
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation