Kuchnia

Mniam,mniam

Składniki :

200 g ciasta francuskiego
5 arkuszy ciasta phyllo
2 filety z kurczaka
3 łyżki oliwy
1 - 2 łyżki przyprawy gyros
cebula
kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)
2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
kukurydza

Sos czosnkowy :

jogurt
majonez
ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

W pierwszej kolejności przygotować mięso – pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).

Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.

Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.

Tak przygotowany farsz zawijać w trójkąty z ciasta phyllo oraz paczuszki z ciasta francuskiego.

Przygotowanie trójkątów z ciasta phyllo

Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz : mięso, kapusta pekińska z dodatkami i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.

Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach i posmarować oliwą.

Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation