Kuchnia

Mniam,mniam

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem oraz kaszą kuskus

Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
oliwa z oliwek, 8 łyżeczek
sok z cytryny, 2 łyżeczki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
sól, pieprz, curry, papryka słodka, pierz cayenne
papryka czerwona, 1 sztuka
szalotka, 8-10 sztuk
ananas, 1/2 sztuki
kuskus, 150 gram
sól, pieprz,
chili, 1/2 sztuki
natka pietruszki, 1/2 pęczka
sok z limonki, 2-3 łyżeczki

Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przygotować marynatę miksując oliwę, sok z cytryny, czosnek, imbir, sól, pieprz, curry, paprykę i pieprz cayenne. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Paprykę pokroić w kostkę. Szalotkę w grube plastry. Ananasa obrać tak jak pomarańczę w tym przepisie. Podzielić w pionie na 4 części. Wyciąć rdzeń. Następnie pokroić w plasterki. Na patyczki nadziewać kolejno: paprykę, cebulę ananasa i kurczaka. Z podanych składników powinno wyjść 6 szaszłyków

3. Piekarnik ustawić na funkcję grillową i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Na normalnym grillu szaszłyki również pieczemy około 20 minut.

4. W międzyczasie przygotować kuskus. Wsypać do miski i przyprawić solą. Zalać wodą, tak aby było jej na 1 cm więcej od poziomu kaszy. Przykryć folią aluminiową i zostawić na 5 minut. Dodać sok z limonki i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili i natkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Spulchnić widelcem. Szaszłyki i kaszę podawać z salsą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation